top of page
bo 1.jpg

Haglund Bo

Bo Haglund (s. 1963) valmistui taideteollisesta korkeakoulusta opiskeltuaan taidekasvatuksen ja lavastuksen linjoilla. Hän työskenteli 1980-luvun alusta lähtien lähes kahden vuosikymmenen ajan lavastajana lukuissa teatteri- ja elokuvaproduktioissa sekä myös tekstiilisuunnittelijana muun muassa Marimekolle. Hänen työskentelynsä painopisteeksi muodostui kuitenkin vähitellen piirtäminen, jota hän alkoi harjoittaa free lance -kuvittajana ja sarjakuvapiirtäjänä. Hän on julkaissut useita sarjakuvakirjoja, joiden päähenkilöiksi hän on luonut piirroshahmoja kuten Bertil Gata, Kodaren, Kauko (TV1:n kulttuuritoimitusta varten) sekä henkilögallerian viimeisin tulokas, 2000-luvun kuluessa kehittynyt tragikoominen Stubbhuvu (Stumphead).

Haglundin monipuolinen tausta lavastajana, graafisena suunnittelijana ja sarjakuva- ja pilapiirtäjänä heijastuu hänen koko taiteelliseen työhönsä. Hän on viimeisten puolentoista vuosikymmenen aikana pitänyt puoli tusinaa yksityisnäyttelyä sekä osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin. Näyttämö on muuttunut studioksi hänen taiteellisen työnsä syntysijana.

Haglundin teosten ytimessä on usein teräväpiirteisen realistinen ja helposti tunnistettava perushahmo, mutta niiden kokonaisuutta leimaa yksityiskohtien rikkaus, joka täyttää kuva- alan dynaamisena vilinänä. Piirtäminen on Haglundin tapa tutkia, luoda ja tuoda ilmi todellisuuden moniulotteisuutta. Kiinnostava tässä suhteessa on esimerkiksi hänen projektinsa Turbulent Landscapes (Galleria Bakeliittibambi, Helsinki, 2003). Taiteilija itse toteaa, että siihen sisältyneet työt syntyivät piirtämisprosessissa, joka kartoitti turbulenssin ilmenemismuotoja luonnossa, yhteiskunnassa ja ihmisessä.

Haglundin tuotannon rikkaasta kokonaisilmeestä tarjoaa erinomaisen yleiskuvan hänen Galleria Heinossa vuonna 2009 järjestetyn yksityisnäyttelynsä luettelo, joka on ladattavissa hänen kotisivultaan.

Haglund on tehnyt pilapiirroksia muiden muassa Ny Tid -lehdelle. Hänen monissa piirroksissaan on yhteiskunnallinen sanoma, jonka päähenkilöiden kohtalot tuovat ilmi. Sarjakuvahahmo Stubbhuvu (Stumphead) elää suomalaismetsissä, mutta saapuu sieltä surun ja epätoivon ajamana ihmisten ilmoille – vain joutuakseen moninaisen pilkan ja tunnottomien pahoinpitelyjen kohteeksi. Stubbhuvu on kaoottisen maailman uhri, josta tulee myös syntipukki.

Yrjö Haila

Kirjoittaja on ympäristöpolitiikan professori Tampereen Yliopistossa

http://bohaglund.com/

bottom of page